Valér
4 °C
8 °C

Érvénytelen a macedóniai népszavazás

MTI
2004.11.08. 06:26
Érvénytelen az albán kisebbségnek nagyobb helyi hatalmat biztosító törvényről rendezett vasárnapi macedóniai népszavazás. Az Állami Választási Bizottság közlése szerint 26,2 százalékos volt a részvétel, ami jóval alatta maradt az érvényességhez szükséges 50 százaléknak.

Bár a leadott szavazatok többsége az albán kisebbség részére biztosított autonómia visszavonását támogatta, az egész kezdeményezés kudarcba fulladt az alacsony részvétel miatt - közölte Zoran Tanevszki, a választási bizottság illetékese.

Vlado Bucskovszki védelmi miniszter a referendum kimenetelét a kormány győzelmeként értékelte, amely idén dolgozta át az albán kisebbségnek nagyobb helyi hatalmat biztosító, a közigazgatás decentralizálásáról szóló törvényt, amelyet a parlament augusztusban hagyott jóvá. A keményvonalasok a népszavazás kezdeményezésével akarták megakadályozni a közigazgatási reformot.

Az albán kisebbség bővebb jogainak szavatolása kulcsfontosságú része annak a békemegállapodásnak, amely lezárta a macedóniai albán felkelők és a kormányhadsereg között 2001-ben hét hónapon át folytatott fegyveres harcokat.

Nemzetközi megfigyelők figyelmeztettek, hogy a törvény visszavonása veszélyeztetné Macedónia stabilitását és aláaknázná az ország EU- és NATO-csatlakozási esélyét.