Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Powell telefonon tájékoztatja külföldi kollégáit a fallúdzsai hadműveletről

MTI
2004.11.09. 00:26
Colin Powell amerikai külügyminiszter hétfőn több külföldi kollégáját felhívta telefonon, hogy tájékoztassa őket az iraki Fallúdzsa elleni támadás okairól, és megígérte, hogy minden tőlük telhetőt megtesznek annak érdekében, hogy megkíméljék a polgári személyek életét - közölte az amerikai külügyminisztérium.

Az amerikai külügyek irányítója Wlodzimierz Cimoszewicz lengyel, Ahmed Abul Geit egyiptomi, Hani Mulki jordániai, Abdullah Gül török és Szaúd el-Fejszál szaúdi külügyminiszterrel tárgyalt telefonon - közölte Richard Boucher külügyi szóvivő.

A szóvivő hozzátette, hogy a külügyminiszter "további telefonhívásokat tervez a térségben kialakult helyzet miatt aggódó baráti országokkal".

Colin Powell szóvivőjének tájékoztatása szerint kifejtette tárgyalópartnereinek, hogy az iraki kormány minden lehetséges erőfeszítést megtett annak érdekében, hogy politikai megoldásokat találjanak, hogy olyan embereket találjanak, akikkel tárgyalni tudnak a felkelők eltávolításáról és a kormánynak a város feletti ellenőrzése visszaállításáról, és csak végső esetben döntöttek a katonai műveletről.

A szóvivő hozzátette, hogy az amerikai és iraki erők minden tőlük telhetőt megtesznek, hogy elkerüljék a polgári áldozatokat".

Az amerikai védelmi minisztérium tájékoztatása szerint mintegy 12 000 amerikai és iraki katona vesz részt a "Phantom Fury" nevű hadműveletben, amelynek célja a Bagdadtól 50 kilométerre nyugatra fekvő város feletti ellenőrzés megszerzése.