Vendel
11 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Civileket mészároltak le a ruandai hutu lázadók

2009.02.13. 16:10

Több mint száz polgári lakost öltek meg a ruandai hutu lázadók bosszúhadjáratukban Kongó keleti részén, a ruandai és kongói hadsereg közös offenzívája idején, közölte pénteken a Human Rights Watch nemzetközi emberi jogi szervezet. A Demokratikus Front Ruanda Felszabadításáért (FDLR) nevű lázadószervezet fegyveresei azután hajtottak végre fegyveres akciókat a kelet-kongói polgári lakosság ellen, hogy három hete megkezdődött ellenük a két szomszédos ország hadseregének közös hadművelete.

Az offenzívakor bevetett légierő támadásában csütörtökön 40 hutu milicista vesztette életét. A légicsapás az FDLR parancsnokainak tanácskozása ellen irányult, miután lázadó szervezet merényletet kísérelt meg a térségben szolgálatot teljesítő ENSZ-békefenntartók egyik repülőgépe ellen. A két ország haderejének pénteken nyilvánosságra hozott közleménye szerint a hutuk elleni műveletet folytatják Észak-Kivu tartományban.

A kongói és a ruandai hadsereg január 20-án kezdte meg tisztogató hadműveletét a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti részébe menekült csaknem 6 és félezer ruandai hutu milicista ellen. Ezek közül a hutuk közül többen részt vettek az 1994-ben Ruandában elkövetett népirtásban