Gábor, Karina, Ders
5 °C
21 °C

Kairói merénylet: őrizetbe vettek 11 gyanúsítottat

2009.02.23. 06:22 Módosítva: 2009.02.23. 15:51

Tizenegy embert vettek őrizetbe kihallgatás céljából az egyiptomi hatóságok a Kairóban vasárnap elkövetett robbantásos merénylettel összefüggésben - közölték egyiptomi rendőrségi források hétfőn.

A szóban forgó személyek mind egyiptomiak, és a merénylet helyszínén tartózkodtak a vasárnap esti robbantáskor. Hétfő hajnalban, illetve reggel kísérték be őket a rendőrségre.

K EPA20090222061

A brit hírügynökséget tájékoztató rendőrségi források nem közölték, hogy a hatóságoknak van-e bármilyen szilárd bizonyítéka ellenük, de hasonló incidensek után az egyiptomi rendőrség általában a szóba jöhető tettesek nagyon széles körére veti ki hálóját, majd kihallgatás után szabadon engedi többségüket. Korábbi hírek három ember őrizetbe vételéről szóltak.

A híres kairói Huszein-mecset előtt, a turisták által is kedvelt Hán el-Halíli bazár közelében elkövetett robbantásban meghalt egy francia turista, 25-en megsebesültek, köztük 17 francia. A gyanúsítottakat a támadás helyszínén vették őrizetbe a robbanás után, és kihallgatják őket.

A nyomozás során kiderült, hogy a támadók a bazár bejáratánál, egy kávézónál kőpad alatt helyezték el a házilag készített, szegekkel megtöltött robbanószerkezet. Korábban szemtanúk arról számoltak be, hogy a pokolgépet egy motorkerékpáros dobta a mecset elé.

A francia külügyminisztérium tájékoztatása szerint a halálos áldozat egy párizsi elővárosból, Levallois-Perret-ből való 17 éves lány, aki egy diákcsoporttal érkezett Egyiptomba. Nicolas Sarkozy francia elnök részvétét nyilvánította a halott lány hozzátartozóinak, együttérzéséről és szolidaritásáról biztosította a sebesülteket és rokonaikat.

Egyelőre nem tudni, kik állnak a támadás mögött, vagy hogy külföldi turisták voltak-e a célpontok. Iszlám szélsőségesek az utóbbi évtizedekben több véres merényletet végrehajtottak külföldi turisták ellen az arab országban, hogy megfosszák jelentős idegenforgalmi bevételeitől.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!