Koronavírus adatok

2021. nov. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Virgil
1 °C
5 °C

Gordon Brown leváltását szorgalmazzák a britek

2009.02.24. 13:24 Módosítva: 2009.02.24. 13:26

A brit választók csaknem kétharmada szerint jobban járna a kormányzó Munkáspárt Gordon Brown miniszterelnök leváltásával. A The Guardian megbízásából készült, kedden közzétett havi közvélemény-kutatás kimutatta, hogy a válaszadók 63 százaléka vélekedett úgy, hogy a brit baloldal legnagyobb politikai ereje más vezetővel jobb eredményt érne el.

Még a kormányzó Munkáspárt híveinek körében is kisebbségben vannak a kormányfő támogatói: e szavazói kör 45 százaléka marasztalná Brownt, és 49 százalék szeretne mást a párt élére.

A Nagy-Britanniát szorító súlyos recesszió közepette sem nőtt, de a népszerűségi versenyben stabil az ellenzéki Konzervatív Párt előnye. A torykra jelenleg a választók 42 százaléka voksolna, az 1997 óta hatalmon lévő Munkáspárt támogatottsága 30 százalékos.

Brown 2007 nyara - elődje, Tony Blair távozása - óta áll a Munkáspárt és a kormány élén, és a váltás óta a Labour több helyhatósági, illetve időközi parlamenti választáson is súlyos vereséget szenvedett. A párt a tavaly tavasszal megtartott angol-walesi önkormányzati választásokon - nyolc év után - a londoni polgármesteri tisztséget is elvesztette.