Eleonóra
-1 °C
2 °C

Olmert megfenyegette a Hamászt a rakéták miatt

2009.03.01. 19:38

Az izraeli miniszterelnök "fájdalmas, kíméletlen és rendíthetetlen megtorlással" fenyegette meg vasárnap a gázai szélsőségeseket, ha folytatják támadásaikat Izrael területe ellen. Ehud Olmert összehívta a kabinetet, hogy megvitassák, miként reagáljanak, miután bebizonyosodott, hogy a Gázai övezet ellen végrehajtott offenzíva nem érte el azt a célját, hogy megszűnjenek a rakétatámadások.

Izraeli katonai források szerint a palesztinok több mint 110 rakétát lőttek ki Izraelre azóta, hogy január 18-án befejeződött a gázai hadjárat. Szombaton egy ilyen szerkezet Askelón egyik iskolájába csapódott be, és csak hétvégi szünet miatt nem okozott sérüléseket. Olmert fenyegető szavai elhangzása után egy újabb palesztin rakéta érte el Izraelt.

Azt, hogy mikor és milyen lesz a válasz, azt a fegyveres erők dönti el. Sok izraeli véleménye szerint túl korán fejezték be a gázai hadműveletet, s emiatt érintetlen maradt a Hamász radikális palesztin szervezet ereje. Közéjük tartozik a kormányalakítással megbízott, jobboldali Benjamin Netanjahu, aki várhatóan heteken belül Olmert helyébe lép. A tartós tűzszünetre tett kísérletek eddig eredménytelenek maradtak.