Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Obama Kathleen Sebeliust jelölte egészségügyi miniszternek

2009.03.02. 21:00

Barack Obama hétfőn hivatalosan is Kathleen Sebelius kansasi kormányzót jelölte az egészségügyi miniszteri posztra, vagyis annak a tárcának az élére, amely az amerikai elnök társadalompolitikai reformjainak egyik legfontosabb célkitűzését hivatott megoldani. Az újonnan létrehozott fehér házi egészségügyi reformhivatal élére az elnök Nancy-Ann DeParlét, az Egyesült Államok egyik legismertebb egészségpolitikai szakértőjét választotta.

Obamát egy hónapja rendkívül kínosan érintette, hogy előző egészségügyi miniszterjelöltje, Tom Daschle visszalépett, miután kiderült róla, hogy korábban nem fizetett be 140 ezer dollár adót és bírságot.

Az elnök ezt követően nézett más jelöltek után, és esett választása a kansasi kormányzóra, akire nagy felelősség hárul, hogy valóra váltsa Obama ambiciózus egészségügyi terveit. Ezek között egyebek mellett szerepel az, hogy az ellátást kiterjesszék arra a 46 millió amerikaira is, aki nem biztosított, s hogy enyhítsék a munkáltatók által fizetett biztosítási díjak okozta terheket. Obama egészségügyi reformterve alapján az egész amerikai társadalmat bevonnák a biztosítási rendszerbe. A Fehér Ház közleménye szerint az új egészségügyi miniszter demokrata és republikánus szakpolitikusokkal egyaránt együttműködve munkálkodik majd az elnök átfogó egészségügyi reformtervének megvalósításán.

Az amerikai egészségügy megreformálását célozza az új fehér házi hivatal is, amelynek igazgatója elnöki tanácsadóként annak lesz a felelőse, hogy összehangolja a washingtoni kormányzat és a törvényhozás együttműködését. Nancy-Ann DeParle annak idején Bill Clinton elnök kormányzatának egészségügyi gépezetében is dolgozott.