Ágnes
-1 °C
2 °C

Putyin pártja nyerte a helyhatósági választásokat

2009.03.02. 14:40

Jelentős fölénnyel nyerte a Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök vezette Egységes Oroszország Párt az oroszországi helyhatósági választásokat, amelyeken szinte kizárólag a parlamentben képviselt pártok jelöltjei indultak.

Putyin pártjának jelöltjei a kilenc regionális parlamentben, amelybe képviselőket választottak, mindenütt több mint 50 százalékot szereztek: a legkevesebbet - 51,27 százalékot - a Vlagyimiri területen, a legtöbbet - 79,51 százalékot - Tatárföldön érték el. A második helyen erősen leszakadva az Oroszországi Föderáció Kommunista Pártja (KPRF) végzett 8,36-27,75 százalék között, az Oroszország Liberális-Demokrata Pártja (LDPR) 2,63-19,78 százalék közötti eredményt ért el, az Igazságos Oroszország párt legjobb eredménye pedig 12,26 százalék volt.

Vasárnap összesen 79 régióban 3198 választást tartottak: a kilenc regionális parlament és a városi önkormányzatok mintegy 20 ezer helyéért a négy parlamenti párt és néhány helyen az Orosz Hazafiak párt több mint 40 ezer jelöltje indult, s rájuk összesen közel 21 millió szavazó adhatta le voksát.

Ez Vlagyimir Putyin kormányfő és Dmitrij Medvegyev elnök számára az első megmérettetés azóta, hogy az energiahordozók magas árából származó korábbi viszonylagos pénzbőség után beköszöntött a válság, milliók veszítették el munkájukat, a rubel árfolyama jelentősen esett, csökkent az ország gazdasági teljesítménye, és egyre gyorsult az infláció. A felmérések szerint a két vezető politikus iránti bizalom csökkent, ez vasárnap legfeljebb a csekélyebb részvételből derült ki.

Vjacseszlav Vologyin, az Egységes Oroszország Párt főtanácsa elnökségének titkára a választások eredményéről szólva kiemelte, hogy a többség birtokában a párt tehet majd javaslatot a kormányzók személyére. Különösen fontosnak minősítette a helyi elitek konszolidálását, hogy a régiókban "az emberek az ország vezető pártját, a többség pártját támogassák, amely munkájától függ a konkrét problémák megoldása".

Gennagyij Zjuganov, a kommunista párt vezetője kijelentette, hogy a vasárnapi választások a "legpiszkosabbak" voltak az utóbbi 15 évben. Azt mondta: miközben a válság már mindenkit közelről érint, a hatalom pártjának nincs valós válságkezelő programja, s ezért jelöltjei számos helyen teljesen elzárkóztak a választókkal való találkozástól, s csak a televízióben voltak láthatók. Hozzátette azonban: pártja számos helyen jobb eredményt ért el, mint korábban.