Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Őrizetbe vették a Hodorkovszkij mellett tüntetőket

2009.03.03. 13:54

Kedden megkezdődtek az előzetes meghallgatások Moszkvában Mihail Hodorkovszkij volt oligarcha újabb perében, miközben a bíróság előtt őrizetbe vettek 10-15 személyt, akik szabadságot követeltek Hodorkovszkijnak és a politikai foglyoknak.

A tárgyalás időpontját még nem tűzték ki, a meghallgatások zárt ajtók mögött zajlanak, s csak annyit tudni, hogy az ügyvédek további időt kérnének a sok kötetnyi vádirat tanulmányozásához és számos indítványt szándékoznak benyújtani.

Oroszország egykor leggazdagabb emberét, a Jukosz (Yukos) olajbirodalom 2006-ban 8 évi szabadságvesztésre ítélt volt főrészvényesét és üzlettársát, Platon Lebegyevet az eljárásban többek között kőolaj ellopásával, továbbá pénzmosással vádolják, amiért további 15 év szabadságvesztést szabhatnak ki rájuk. Ügyvédei Hordorkovszkijt politikai fogolynak, a vádakat abszurdnak minősítik.

A hírügynökségek idézték Sabina Leutheusser-Schnarrenberger volt német igazságügyi minisztert, aki az Európa Tanács megbízásából figyeli a pert. A liberális politikus nem számít tisztességes eljárásra, szerinte a Kreml, akárcsak az előző perben, ezúttal is példát akar statuálni. "Annyi hibát követtek el az első perben, hogy még ma is több eljárás folyik az ügyben a strasbourgi európai emberi jogi bíróságon. Nyilvánvaló az önkény, az állami befolyás gyakorlása" - mondta.