Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Még nem osztják szét az olajbevételeket Líbiában

2009.03.04. 11:43 Módosítva: 2009-03-04 11:47:39

Kedden elhalasztották Líbiában Moammer el-Kadhafi országvezető tervének végrehajtását a minisztériumok felszámolásáról, illetve az olajbevételek közvetlen szétosztásáról a lakosság körében.

A JANA hivatalos líbiai hírügynökség jelentése szerint az ország 468 helyhatósági parlamentje közül 251 általánosságban megszavazta a tervet, de elhalasztotta annak végrehajtását, amíg nem hozzák meg az ehhez szükséges intézkedéseket. Csak 64 helyhatóságnál szavaztak az olajkitermelésből származó bevételek azonnali szétosztása mellett, és 153-nál elvetették az elképzelést. A döntést a líbiai parlament, az Általános Népi Kongresszus ülésén hozták nyilvánosságra.

Kadhafi tavaly szeptemberben, az 1969-es forradalom 39-ik évfordulóján rukkolt elő azzal a tervvel, hogy a külügyi, a védelmi és az igazságügyi tárca kivételével megszüntetne minden minisztériumot, és az állam közvetlenül a lakosság körében osztaná szét az olajkitermelésből származó bevételeket. Kadhafi szerint ezzel a lépéssel lehetne létrehozni a közvetlen demokráciát az országban.