Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Öt jobboldali párt alakít kormányt Lettországban

2009.03.04. 12:12 Módosítva: 2009-03-04 12:19:18

Koalíciós megállapodásra jutott öt jobboldali párt az új kormány megalakításáról Lettországban - jelentette be Valdis Dombrovskis kijelölt miniszterelnök szerdán, rigai sajtóértekezletén. Az öt kormánypártnak kényelmes, 64 mandátumos többsége van a 100 tagú parlamentben. Az előző jobbközép kabinet másfél hete kényszerült lemondásra a pénzügyi és gazdasági válság, valamint a kormánypártok közötti hatalmi harcok miatt.

A koalíciót Dombrovskis pártja, a jobboldali liberális Új Idő mellett a nacionalista Polgári Szövetség és három eddigi kormánypárt, a Haza és Szabadság Konzervatív Szövetsége, a magát hagyományos nemzeti pártként meghatározó Néppárt, valamint a Zöldek és Földművesek Szövetsége alkotja.

A korábbi koalíciós partnerek közül egyedül az eddigi miniszterelnök, Ivars Godmanis keresztény értékrendű pártja, a Lettország Első Pártja/Lett Út nem kap helyet az új kormányban.

Három kulcsfontosságú tárca, a pénzügy, a belügy és a gazdaság a mostanáig ellenzékben lévő jobboldali liberálisok irányítása alá kerül.

Az új kabinettől, amelyet a 37 éves Dombrovskis személyében egy volt pénzügyminiszter vezet, mindenekelőtt azt várják, hogy megakadályozza a gazdasági válság mélyülését és a nehéz pénzügyi helyzet rosszabbra fordulását. A gazdasági recesszió miatti népharag január közepén már odáig fajult, hogy az ország történetének legsúlyosabb zavargásában tüntetők megpróbálták megostromolni a parlamentet.