Sára, Márió
2 °C
6 °C

Halálosan megfenyegettek több vajdasági politikust

2009.03.06. 13:39

Több vajdasági politikus kapott halálos fenyegetést tartalmazó levelet, amely szerint halottnak tekinthetik magukat a címzettek, ha a szerbiai parlament elfogadja Vajdaság új statútumát, írja az újvidéki Magyar Szó internetes oldalán.

A még csütörtökön kézbesített üzenet címzettjei, a "halálra ítéltek" között van Egeresi Sándor, a vajdasági tartományi képviselőház elnöke, Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke és a szintén VMSZ-es Varga László köztársasági parlamenti képviselő, valamint Nenad Canak, a Vajdasági Szociáldemokrata Liga (LSV) elnöke, továbbá a demokrata, szocialista és szociáldemokrata pártok több vajdasági politikusa.

A levél Belgrádból érkezett a vajdasági képviselőház címére, aláírói a Jugoszláv Patrióta Szervezet, a Szerb Patrióta Szervezet, a Magyar Patrióta Szervezet és a Vajdasági Patrióta Szervezet.

Pásztor István, a VMSZ elnöke a Magyar Szónak az üggyel kapcsolatban elmondta: nem ismeri a levelet aláíró szervezeteket. Valószínűnek tartja, hogy olyan erők állhatnak a levél mögött, amelyeket zavarja, amit tesz az európai csatlakozásért, a kisebbségi ügyekért. "Alapjában véve ez engem nem ijeszt meg. Úgy végzem a dolgomat, ahogy ezt eddig is tettem" - tette hozzá Pásztor István.

"Nincs kommentárom. Mert ha minden alkalommal, amikor ilyen bolondok meg akarnak ölni, kommentálnám azt, akkor másra nem is jutna időm" - nyilatkozta Nenad Canak, az LVS elnöke.

A vajdasági képviselőház elnöke, Egeresi Sándor közleményében kifejtette: az ilyenfajta fenyegetések nem állíthatják meg az európai integrációt és a demokratikus folyamatokat az országban, valamint nem félemlítik meg a tartományi vezetést.

Bojan Pajtic, a vajdasági kormányzat elnöke elítélte a fenyegető leveleket, és hozzátette: az államnak határozottan fel kell lépnie, amikor emberéleteket veszélyeztetik az életét.