Szilárda
0 °C
6 °C

Lejárt a beludzsisztáni túszejtők ultimátuma

2009.03.06. 08:28

Csütörtökön éjfélkor lejárt az a meghosszabbított ultimátum, amelyet egy amerikai ENSZ-alkalmazott beludzsisztáni elrablói hirdettek meg a hét elején, közölték a pakisztáni hatóságok.

A magát Beludzsisztáni Egyesült Felszabadítási Frontnak (BLUF) nevező szakadár csoport fegyveresei február 2-án rabolták el John Soleckit, az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) kvettai kirendeltségének vezetőjét. Az emberrablók azzal fenyegetőznek, hogy kivégzik túszukat, amennyiben nem nyeri vissza szabadságát 1100 beludzs etnikumú ember, akit állítólag a pakisztáni hatóságok tartanak fogva.

Néhány órával az ultimátum lejárta előtt a beludzsisztáni tartományi kormány közölte, hogy bizottságot hoztak létre a szervezet követeléseinek megvizsgálására. A testület azon dolgozik, hogy felkutassa azokat a személyeket, akiknek a szabadságát az emberrablók követelik. A kormány közleménye szerint már sikerült is beazonosítani az 1109 nevet tartalmazó listáról 45 ember tartózkodási helyét: egy részüket otthonaikban találták meg, másokat különféle vádakkal valóban fogva tartanak a hatóságok. Az emberrablók listáján szereplő 141 nő közül hetet a tartomány különböző pontjain találtak meg - állt a közleményben.

Beludzsisztán tartomány az afgán határ közelében fekszik. A földgázban és nyersanyagokban gazdag területen tevékenykedő fegyveres csoportok autonómiát követelnek, valamint azt, hogy nagyobb részesedést kapjanak a területen kitermelt ásványkincsekből.