Bertalan
19 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Támadás ért egy katonai bázist Észak-Írországban

2009.03.08. 01:10 Módosítva: 2009.03.08. 06:55

Az utóbbi évek legsúlyosabb terrorcselekménye történt szombat éjjel Észak-Írországban, ahol az első feltételezések szerint a brit fennhatóság ellen küzdő republikánus mozgalom szélsőséges szárnyának fegyveresei a brit hadsereg két tagját megölték, négy másikat súlyosan megsebesítettek.

A rajtaütést az osztag a Belfasttól 26 kilométerre északra lévő Massereene brit katonai támaszpontján hajtotta végre. A rendőrségi tájékoztatás szerint a tettesek gépkocsival hajtottak a támaszpont bejáratához, és több hosszú géppisztolysorozatot lőttek ki.

A két halálos áldozat a brit hadseregben szolgált, de a helyi hatóságok nem közölték, hogy pontosan milyen beosztásban.

A négy súlyos sérült közül kettő szintén a brit fegyveres erők tagja, a másik kettő civil.

Az első szakértői vélemények szerint a támadást a katolikus mozgalom fő sodorvonaláról leszakadt, a két éve elért katolikus-protestáns kiegyezést elvető kis republikánus csoportok valamelyikének tagjai követhették el.

Sir Hugh Orde, az északír rendőrség főparancsnoka alig két napja tett közzé figyelmeztetést arról, hogy az utóbbi időben jelentős mértékben erősödött ezeknek a szélsőséges csoportoknak a tevékenysége, és komoly a kockázata egy közeljövőbeni terrorcselekménynek. Sir Hugh kérte, hogy a brit hadsereg vezényelje a tartományba különleges felderítő ezredének alakulatait.

A terrorveszély erősödését jelezte, hogy néhány hete egy autóba rejtett, 180 kilogrammos pokolgépet találtak és hatástalanítottak a tűzszerészek egy észak-írországi kisvárosban.

Észak-Írországban több mint tíz éve tűzszünet, két éve pedig hivatalosan is béke honol.

A legnagyobb ulsteri britellenes katolikus milícia, az Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) három évtizedes terrorhadjáratát - amelyben háromezren haltak meg, köztük hétszáz brit katona - az 1998-as, történelmi jelentőségű nagypénteki rendezési egyezség zárta le.

A rendezési folyamat azonban az 1998-as egyezmény után is még csaknem egy évtizedig zajlott. A tényleges áttörés 2007-ben történt, amikor az IRA leszerelte fegyverzetét, és bejelentette, hogy a továbbiakban lemond az erőszak alkalmazásáról.

Jelenleg a protestáns britpárti, illetve az ír egyesítést pártoló katolikus oldal két legradikálisabb politikai ereje, a Demokratikus Unionista Párt és az IRA politikai szárnyának tekintett Sinn Féin együtt kormányozza Észak-Írországot, korábban teljesen elképzelhetetlen koalíciót alkotva.

Az észak-írországi megbékélési folyamatot felügyelő független szakértői bizottság tavaly ősszel közzétett átfogó jelentése szerint az IRA mint működő fegyveres csoport gyakorlatilag megszűnt, miután katonai vezetése immár semmilyen szerepet nem tölt be.