Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Véletlenül lőttek az ENSZ-erőkre az afgán rendőrök

2009.03.08. 08:36

Félreértés folytán tűzpárbaj alakult ki a hét végén az Afganisztánban szolgáló nemzetközi erők egy járőrosztaga és két afgán rendőr között. Az amerikai parancsnokság alatt működő nemzetközi erők vasárnapi közleménye szerint a két rendőr meghalt az összecsapásban, amely a fővárostól, Kabultól hatvan kilométernyire északkeletre zajlott le pénteken, helyi idő szerint este.

Civilek gyakran esnek áldozatul a tálibok és más kormányellenes lázadók ellen harcoló külföldi erők tevékenységének, különösen bombázásainak. Az azonban ritka, amikor a nemzetközi erők és a velük szövetséges afgán kormány rendőrei vagy katonái okoznak egymásnak veszteségeket.

"A járőrosztag fegyveres személyekkel futott össze egy rendőri ellenőrzőpont közelében. Gyanítva, hogy rendőrökről van szó, a (külföldi) katonák többféleképp is igyekeztek értésükre adni, hogy ők szövetségeseik, de a két rendőr tüzet nyitott rájuk. A katonák ekkor jogos önvédelemből viszonozták a tüzet, megölve a két férfit" - áll a koalíció közleményében. Egy helyi rendőri illetékes megerősítette, hogy a rendőrség kötelékébe tartozott a két férfi, aki meghalt az összetűzésben.