Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Két és fél év börtön egy német újnácinak

2009.03.09. 18:41

Két és fél évi börtönbüntetésre ítélt hétfőn egy drezdai bíróság egy 21 éves újnáci férfit, aki idegenellenes akciókra bujtogatott a tavalyi labdarúgó Európa-bajnokság idején. Mint Michaela Kessler elnöklő bíró indoklásában elmondta, a büntetett előéletű, biztonsági emberként, ajtónállóként dolgozó Willy K.-t különösen súlyos, erőszakos támadásokra való felbujtásban találták bűnösnek.

A német válogatottnak a törökök ellen az elődöntőben aratott 3:2-es győzelme után több tucatnyi álarcos újnáci megtámadott és feldúlt több török vendéglőt Drezda belvárosában. A randalírozásban legkevesebb négy ember - részben súlyosan - megsérült. A vádlott elismerte, hogy már az események előtt néhány nappal SMS-üzenetekben több tucat hasonló gondolkodású társát szólította fel hasonló támadásokra. Azt viszont tagadta, hogy része lett volna ezekben a cselekményekben.

A bírónő szerint ezt az állítást a vád képviselőjének nem sikerült cáfolni. Willy K.-t a randalírozók irányítójaként felelősnek találta a történtekért. A rendőrség több mint 50 gyanúsított ellen folytat vizsgálatot az ügyben, közülük néhány ellen már vádat emeltek.