Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Madrid soha nem ismeri el Koszovó függetlenségét

2009.03.09. 20:23

Spanyolország soha nem fogja elismerni Koszovó függetlenségét, jelentette ki a spanyol kormányfő hétfőn, miután Madridban a szerb elnökkel tárgyalt. José Luis Rodríguez Zapatero a tárgyalások után rendezett közös sajtóértekezleten, országa álláspontját indokolva a nemzetközi jogra és a madridi kormány politikai elveire hivatkozott. Egyúttal nyomatékosította, hogy Madrid mindent megtesz Szerbia EU-tagsága érdekében.

Spanyolország a hazai - katalán és baszk - függetlenségi törekvések miatt, négy másik EU-tagállammal, a kisebbségi problémák miatt szintén érzékeny Romániával, Görögországgal, Szlovákiával és Ciprussal együtt elutasítja Koszovó függetlenségének elismerését. A többi 22 EU-tagállam elismerte Koszovót. A függetlenség tavaly februári kinyilvánítása óta eddig a világ 54 országa ismerte el a volt dél-szerbiai tartományt független államként.

Boris Tadic szerb elnök, aki hétfőn és kedden hivatalos látogatáson tartózkodik Spanyolországban, köszönetet mondott a spanyol támogatásért. Hangsúlyozta, hogy az európai integráció a szerb külpolitika legfontosabb kérdései közé tartozik, és Madrid támogatása nélkül ez gyakorlatilag nem valósulhat meg. Szerbia azt tervezi, hogy még az idén benyújtja csatlakozási kérelmét az EU-hoz. A szerb államfő hangsúlyozta, hogy Belgrád soha nem fog lemondani Koszovóra támasztott igényéről.