Szilárda
0 °C
6 °C

Követelőzik két szélsőjobboldali párt Izraelben

2009.03.12. 11:41 Módosítva: 2009-03-12 11:48:40

A kormányalakítással megbízott Benjámin Netanjahu a jövő héten akarja bemutatni új izraeli kormányát, de a miniszteri tárcákra igényt tartó Nemzeti Unió-Házunk Izrael és a jobbára telepeseket tömörítő Zsidó Haza nélkül nem lesz többsége a törvényhozásban. Politikai engedményeket, valamint az oktatási és az építési tárcát követeli a két párt, amely szószólója zsidó telepek építésének a palesztin területeken.

A két párt vezetője, Jaakov Kac és Dávid Herskovic csütörtökön az izraeli rádióban ismertette feltételeit, és közölték, hogy ezentúl együttműködnek céljaik elérése érdekében.

A szélsőségesen nacionalista Nemzeti Unió-Házunk Izraelnek 4 képviselője jutott be a parlamentbe, a szigorúan vallásos és nacionalista Zsidó Haza pedig 3 fős frakciót alakíthatott. A 120 fős knesszetben a jobboldali kormánynak 65 képviselője lehet majd.

Netanjahu hivatalosan eddig egyetlen párttal sem egyezett meg a kormányalakításról, de Likud-források szerint az első koalíciós megállapodást akár már csütörtökön aláírhatják a Likud és a Jiszráél Béténu tárgyalóküldöttségének találkozóján.