Emőke
-4 °C
9 °C

Elengedték a Dárfúrban elrabolt segélymunkásokat

2009.03.13. 22:12

Ismeretlen fegyveresek szerda este hurcolták magukkal az Orvosok Határok Nélkül (MSF) segélyszervezet belga részlegének három munkatársát: egy francia nővért, egy kanadai koordinátort és egy olasz orvost. Eredetileg öt segélymunkást raboltak el a szervezet Szaraf Umra-i irodájából, de két szudáni túszt rövid időn belül szabadon engedtek.

A szudáni hatóságok péntekek közölték, hogy azonosították a Dárfúrban elrabolt három nyugati segélymunkás tartózkodási helyét.

"Tudjuk, hol vannak (...), kapcsolatban állunk az elrablókkal, és folynak a tárgyalások a követeléseikről" - mondta Mutrif Sziddig, a szudáni külügyminiszter helyettese. Az emberrablók folyamatosan mozgásban vannak, mert attól tartanak, hogy a biztonsági erők rájuk támadnak, tette hozzá. A tisztviselő hangsúlyozta, hogy a kormány elkerül minden olyan akciót, amely veszélybe sodorhatja a túszok biztonságát.

Az emberrablók váltságdíjat követeltek a túszok szabadságáért, ennek az összegét nem tették közzé.

Az Orvosok Határok Nélkül közleményben erősítette meg, hogy a munkatársai kiszabadultak, és mindnyájan jól vannak. Franco Frattini olasz külügyminiszter elégedettségét fejezte ki a túszok - közöttük Mauro D'Ascanio olasz orvos - elengedése kapcsán.

15%
3990 Ft
3392 Ft
15%
3200 Ft
2720 Ft