Andrea, Ilma
5 °C
11 °C

Adalbert-díjat kap Göncz Árpád

2009.03.16. 15:23

Göncz Árpád volt köztársasági elnök lesz a Nemzetközi Adalbert Díj idei kitüntetettje. A krefeldi székhelyű Adalbert Alapítvány hétfőn jelentette be, hogy az európai béke, a szabadság és az együttműködés elmélyítésében szerzett érdemeiért a korábbi magyar államfőnek ítélte a nemzetközi díjat. Az alapítvány egyebek között leszögezte: Magyarország szabaddá válásában szerzett érdemeivel és Németország egyesüléséhez nyújtott támogatásával Göncz Árpád kiemelkedő szolgálatot tett Kelet- és Nyugat-Európa összetartozásának erősítése érdekében.

Az 1989-ben alapított, minden állami befolyástól mentes Adalbert Alapítvány évente adja át díját egy olyan személynek, aki különleges érdemeket szerzett Európa egyesülésében, a közép- és kelet-európai népeknek az EU-ba való integrálásában. A díjat mindig a négy úgynevezett "Adalbert-ország" - Csehország, Szlovákia, Lengyelország, Magyarország - három-három képviselőjéből álló bizottság ítéli oda. A díjazottak latin nyelvű oklevelet, egy aranyérmet az Adalbert-pecséttel, valamint tízezer eurót kapnak.

A kitüntetést váltakozva a négy ország egyikének fővárosában adják át, az alapítvány szerint Göncz Árpád június 13-én Prágában Václav Klaus cseh államfőtől veszi át az idei kitüntetést. Az eddigi díjazottak között volt az első szabadon választott lengyel és magyar miniszterelnök - Tadeusz Mazowiecki és Antall József -, továbbá Václav Havel korábbi cseh államfő és Helmut Kohl egykori német kancellár.

Az alapítvány és a díj névadója Szent Adalbert püspök (957-997) kiemelkedő hittérítői munkát végzett a négy ország akkori területén. Amikor a magyar Géza fejedelem 972 körül megnyitotta országát a térítők előtt, Adalbert lett Vajk (a későbbi I. István magyar király) nevelője is. Kiemelkedő szerepe volt István hitbéli fejlődésében, a király kereszténység iránti elkötelezettségének elmélyítésében.

Szent Adalbert tevékenységéhez számos legenda fűződik. Annyi azonban bizonyos: az ő tevékenységének is köszönhető, hogy az ezredforduló táján létrejött a keresztény Magyarország és Lengyelország.


Göncz Árpád a Nemzetközi Adalbert Díj kilencedik kitüntetettje.