Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Meghosszabbították Mensdorff-Pouilly letartóztatását

2009.03.16. 15:28

Egy hónappal meghosszabbította hétfőn az illetékes bécsi tartományi bíróság Alfons Mensdorff-Pouilly ismert osztrák fegyverkereskedelmi lobbista vizsgálati fogságban tartását. A bíróság azzal indokolta a meghosszabbítást, hogy továbbra is fennáll a lehetőség, hogy az arisztokrata megpróbálja eltüntetni a nyomokat, esetleg megszökik.

Az anyai ágon magyar származású grófot - Maria Rauch-Kallat volt néppárti egészségügyi miniszter férjét - február végén helyezték előzetes letartóztatásba pénzmosás gyanújával. Burgenlandi birtokán, Luisingban vették őrizetbe.

Mensdorff-Pouilly az Eurofighter- és a Gripen-gépek gyártásában egyaránt érdekelt British Aero Space (BAE) fegyverkonszern tanácsadójaként tevékenykedett. A hatalmas termetű gróf ellen hosszú ideje, 2007 vége óta nyomoznak a brit és svéd hatóságok. Azzal gyanúsítják, hogy megbízója, a BAE érdekében politikusokat vesztegetett meg Csehországban és Ausztriában. Az előbbiben a Gripenek megvételét igyekezett előmozdítani, az utóbbiban az Eurofighterek ügyét egyengette. Az osztrák és a svéd sajtó korábban a magyar szálat is emlegette.

A gróf ügyvédjén keresztül mind a pénzmosási, mind a megvesztegetési vádakat visszautasította.