Sára, Márió
2 °C
6 °C

Nem engedték be Koszovóba az ülésezni akaró szerb képviselőket

2009.03.16. 21:12

A koszovói határőrizet nem engedte be hétfőn azokat a szerb parlamenti képviselőket, akik a volt szerb tartománnyal foglalkozó bizottságuk ülésére igyekeztek. A függetlenségét tavaly februárban hivatalosan is kikiáltó volt szerb tartományt Szerbia máig elidegeníthetetlen részének tekinti. Belgrádban külön minisztérium foglalkozik Koszovó ügyeivel, és ennek a törvényhozásban is van megfelelője, egy parlamenti bizottság. Ez utóbbi tagjait nem engedték be Koszovóba.

A pristinai hatóságok ugyanis pár hete közölték, hogy ezentúl minden szerb tisztségviselőnek tőlük kell engedélyt kérnie, ha be akar lépni országukba. Ezt a döntést Belgrádban mereven elutasítják, a szerb politikusok döntő többsége máig azt vallja, hogy Koszovóban otthon van, oda bármikor, bármilyen engedély nélkül mehet.

Koszovót eddig mindössze 54 ország - az ENSZ tagállamainak a töredéke - ismerte el független országként, és egyetlen nemzetközi jogi érvényű határozat sem támasztja alá önállóságát. Koszovó északi részén mintegy 120 ezer szerb lakik egy tömbben, és mindennapi létfenntartásához elengedhetetlen a Szerbiából folyamatosan érkező segítség. Megfigyelők emlékeztetnek rá, hogy a koszovói határőrizeti szervek máig nem képesek önállóan működni, tevékenységük a mögöttük álló nemzetközi erők segítségén alapul.