Alfréd
-3 °C
3 °C

Összecsapott két párt Sierra Leonéban

2009.03.17. 18:34

20 ember megsérült, hat nőt pedig megerőszakoltak, amikor összecsaptak két párt hívei Sierra Leonéban, jelentették kedden helyi kórházi források. A feszültség egy szombatra tervezett, de végül elhalasztott önkormányzati választás keltette fel az indulatokat a nyugat-afrikai országban.

A Sierra Leone-i Néppárt (SLPP) támogatói elbarikádozták magukat freetowni székházukban, ahol azonban rövidesen megjelentek az Össznépi Kongresszus (APC) hívei is. Egy emberjogi szervezet kedden kiadott közleményében súlyos aggodalmát fejezte ki a székházban a nőket ért erőszak miatt.

A rendőrség az üggyel kapcsolatban csak annyit közölt, hogy a két rivális párt hívei közötti összecsapások után kilenc embert letartóztattak.

Sierra Leonéban viszonylagos nyugalom van a 1991 és 2001 közötti, 120 ezer ember életét követelő polgárháború óta. A politikai feszültség 2007-ben lángolt fel, amikor az APC leváltotta a hatalomból az SLPP-t. A két párt hívei azóta folyamatosan küzdenek egymással. A helyzet annyira elmérgesedett, hogy a hatóságok szombaton mindkét párt rádiócsatornáját felfüggesztették.