Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Abbász a palesztinok vízellátásáért küzd

2009.03.19. 19:45

A megkötendő izraeli-palesztin békemegállapodástól függetlenül gyorsan meg kell oldani a palesztin területek vízellátását, jelentette ki Mahmúd Abbász palesztin elnök az isztambuli Víz Világfórumnak küldött üzenetében.

Abbász szerint a vízellátási helyzet nem csak igazságtalan, de logikátlan is. A palesztinok pedig már régóta hangoztatják, hogy a víz kérdését külön kellene választani a konfliktusoktól, különösen a közel-keleti konfliktus esetében. Nem szabadna arra kényszeríteni a palesztinokat, hogy csak azután használhassák saját területeik és Izrael közös vízkészleteinek őket megillető részét, hogy megkötik a békemegállapodást. Nem engedhető meg, hogy Izrael egyedül felügyelje ezeket a vízkészleteket, írta az elnök levelében, amelyet Saddad Attili, a palesztin vízügyi hatóság vezetője olvasott fel csütörtökön a konferencián.

Hangsúlyozta, hogy a palesztinok átlagosan és fejenként negyedannyi vizet használnak, mint az izraeliek. "Ennek az egyenlőtlenségnek semmi köze a palesztinok és az izraeliek életmódjához, hanem az igazságtalan elosztáshoz, hiszen minden ember vízszükséglete azonos" - írta Abbász.