Botond, Mózes
EUR 389,73 Ft
USD 374,61 Ft
12 °C
29 °C

Helyreállt a forródrót a két Korea között

2009.03.20. 12:00

Észak-Korea tájékoztatta a szomszédos Dél-Koreát, hogy szombaton ismét üzembe helyezi a forródrótot, közölte a dél-koreai országegyesítési minisztérium. Az észak- és dél-koreai hadsereg közötti közvetlen kommunikációt lehetővé tevő telefonvonalat március 9-én kapcsolta ki Phenjan, hogy így tiltakozzon az amerikai és a dél-koreai hadsereg aznap kezdődött 12 napos közös hadgyakorlata ellen.

Észak-Korea ugyanakkor lezárta pénteken a Dél-Koreával közös határát, néhány napon belül immár harmadszor, így több száz dél-koreai munkás pénteken nem tudott eljutni a keszongi ipari parkba. A határzárat legkorábban hétfőn oldja fel Phenjan. Az újabb és újabb határzárak megkérdőjelezik a két ország által közösen működtetett, eddig a Korea-közi együttműködés ígéretes példájának tekintett ipari park jövőjét.

Washington és Szöul rutinműveletnek nevezte a haderejük együttes védelmi képességét felmérő hadgyakorlatot, amely pénteken ért véget. A 26 ezer amerikai katonát és egy amerikai repülőgép-hordozó anyahajót is felvonultató gyakorlatok mindazonáltal kiterjedtebb volt, és hosszabb ideig tartottak, mint a korábbi években - mellesleg incidensek nélkül lezajlott - hasonló manőverek.

Észak-Korea azzal vádolta a két országot, hogy valójában az Észak elleni támadásra készülnek. A sztálinista állam március elején bejelentette, hogy a hadgyakorlat alatt nem tudja garantálni a légtere közelében elhaladó dél-koreai polgári repülőgépek biztonságát. Emellett teljes harckészültségbe helyezte haderejét.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek