Benedek
-5 °C
5 °C

Ezrek tüntettek az új madagaszkári elnök ellen

2009.03.23. 13:28

Több ezren tüntettek hétfőn Madagaszkár fővárosában az új államfő, Andry Rajoelina ellen, akit a hadsereg által támogatott hatalomváltás után hétvégén iktattak be hivatalába.

A tiltakozók elítélték a törvénytelen hatalomátvételt, a demokratikusan megválasztott államfő visszatérését és a demokrácia azonnali helyreállítását követelték. A hétvégén a főváros Antananarivo repülőterén állomásozó katonai egység is lemondásra szólította fel az új elnököt ultimátumszerű felhívásában.

A nemzetközileg elszigetelt Rajoelina, aki 34 évével Afrika legfiatalabb elnöke, az ellenzék vezetőjeként tömegtüntetésekkel buktatta meg a vezetési stílusa miatt sokat bírált elődjét, Marc Ravalomananát, aki a múlt keddi hatalomátvétel után ismeretlen helyre menekült. Másnap az alkotmánybíróság is megerősítette az átmeneti főhatóság elnöki tisztségében Rajoelinát, aki ezután a parlament mindkét házát feloszlatta.

A külföld államcsínynek tartja a hatalomátvételt, és választások kiírását sürgeti. Az Afrika délkeleti partjainál fekvő szigetország új elnökét sem az Afrikai Unió, sem az Európai Unió, sem az Egyesült Államok nem ismeri el, hatalomra jutását az ENSZ is bírálta. A hatalomátvétel elleni tiltakozásul az Afrikai Unió felfüggesztette Madagaszkár tagságát, és az adományozó országok leállították a szigetország segélyezését.