Bernadett
0 °C
4 °C

Irakkal barátkozik Törökország

2009.03.23. 15:06 Módosítva: 2009-03-23 15:28:09

Kétnapos hivatalos látogatásra Bagdadba érkezett hétfőn Abdullah Gül török elnök. 33 év óta ő az első török államfő, aki felkeresi az arab országot.

Török televíziók szerint Gül egyebek közt gazdasági és energetikai kérdésekről, valamint a Törökországban betiltott, de Észak-Irakban bázisokkal rendelkező Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) elleni fellépésről tárgyal vendéglátóival, Dzsalal Talabani elnökkel és Núri al-Máliki kormányfővel. Bagdadban találkozik Nehirvan Barzanival, az észak-iraki kurd autonóm terület miniszterelnökével is.

Az utolsó török elnök, aki Irakba látogatott, Fahri Korutürk volt 1976-ban, vendéglátója pedig Haszan al-Bakr akkori államfő, Szaddám Huszein elődje az ország élén. A kapcsolatok amiatt váltak feszültté, hogy a PKK gerillái iraki területről indíthattak támadásokat Törökország délkeleti területei ellen, azok elszakítására törekedve.

Nem egész egy évvel Gül látogatása előtt már járt Bagdadban Recep Tayyip Erdogan miniszterelnök, s látogatását mérföldkőnek tekintették. A kurd nemzetiségű Talabani pedig a múlt héten több napot töltött Isztambulban, és felszólította Törökországot, hogy adjon amnesztiát a PKK harcosainak, mondván, hogy ez a lépés megalapozhatja a békemegállapodást.

Az észak-iraki Erbílben áprilisban nemzetközi találkozót rendeznek, amelyen várhatóan valamennyi jelentős kurd párt fegyverletételre szólítja majd fel a PKK-t.