Benedek
-5 °C
5 °C

Nem váltották le a japán ellenzék vezetőjét

2009.03.24. 15:37

Posztján marad egyelőre Ozava Icsiro japán ellenzéki vezető, az októberi parlamenti választások legnagyobb esélyese, annak ellenére, hogy tekintélye megrendült egy közvetlen munkatársának botránya miatt.

Pártja, a Japán Demokrata Párt támogatja Ozavát tisztségének megtartásában, a 66 éves politikus ugyanakkor jelezte, hogy kész lemondani, ha pártja támogatottsága a botrány miatt zuhanni kezdene.

Ozava egy közeli munkatársa, Okubo Takanori ellen illegális adományok elfogadása miatt emelt vádat az előző hetekben a tokiói ügyészség. Ozava úgy gondolja, hogy munkatársa nem sértett meg semmilyen törvényt a pártpénzek gyűjtése során, mégis bocsánatot kért a botrányért, amely beárnyékolja pártjának kilátásait az októberben esedékes választások előtt.

Közvélemény-kutatások tanúsága szerint a választók mélységesen csalódtak Aszo Taro jelenlegi miniszterelnök politikájában, s ez a közhangulat esélyt ad arra, hogy Ozava győzelemre vezesse demokrata pártját az októberi választásokon, s megtörje Aszo Liberális Demokrata Pártjának több mint ötven éve tartó uralmát.