Valér
4 °C
8 °C

Barack Obama Londonba érkezett

2009.03.31. 21:52

Londonba érkezett este Barack Obama amerikai elnök, aki a 19 legnagyobb fejlett és fejlődő gazdaság, valamint az Európai Unió alkotta G20-csoport válságkezelő célú londoni csúcstalálkozóján vesz részt.

Obama és felesége, Michelle a brit fővárostól északkeletre fekvő Stansted polgári repülőterén szállt le az elnöki repülőgép, az Air Force One fedélzetén. Innen a már korábban Londonba szállított elnöki helikopter, a Marine One vitte a házaspárt és közvetlen kíséretét az amerikai nagykövet londoni rezidenciájára. Obamát a repülőtéren a brit kormány nevében Alistair Darling pénzügyminiszter fogadta.

Barack Obama szerdán találkozik Gordon Brown brit kormányfővel, és - a hivatalos meghatározás szerint - "kötetlen, ismerkedő magánkihallgatáson" fogadja őt II. Erzsébet királynő. A definíció jelentőségét az adja, hogy Obama nem úgynevezett állami látogatáson tartózkodik Nagy-Britanniában, mert ebben az esetben az uralkodó vendége lenne, és a királyi család londoni rezidenciáján, a Buckingham-palotában lakna.

Az amerikai elnök hatalmas, 650 fős kísérettel érkezett, emellett - nem megerősített értesülések szerint - az amerikai titkosszolgálat ötszáz ügynöke is Londonban tartózkodik.