Vince, Artúr
5 °C
11 °C

Határozat nélkül ért véget a BT rendkívüli ülése

2009.04.06. 07:23

Határozat nélkül ért véget az ENSZ Biztonsági Tanácsának rendkívüli ülése, amelyet az észak-koreai rakétaindítás ügyében tartottak helyi idő szerint vasárnap délután New Yorkban.

A testület 15 tagállama megegyezett arról, hogy folytatja az egyeztetést a megfelelő válaszlépésről - jelentette be Claude Heller, a BT-ben elnöklő Mexikó ENSZ-nagykövete.

Diplomaták a közel háromórás tanácskozás után elmondták, hogy a tagállamok megosztottak voltak a kérdésben. Egy névtelenséget kérő forrás szerint a nyugati államok (az Egyesült Államok, Franciaország, Nagy-Britannia és Japán) az észak-koreai rakétaindítás határozott elítélését szorgalmazták, arra hivatkozva, hogy az megsértette az 1718-as BT-határozatot, amely megtiltotta Észak-Koreának ballisztikus rakéta felbocsátását.

Ugyanakkor öt másik ország - köztük Kína és Oroszország - nyugalomra intett, és arra figyelmeztetett, hogy nem szabad veszélybe sodorni az észak-koreai nukleáris leszerelésről folytatott hatoldalú tárgyalásokat. Az orosz és kínai diplomaták - líbiai, ugandai és vietnami kollégáikkal együtt - amellett is érveltek, hogy minden országnak jogában áll békés célú űrkutatást folytatni.