Zsófia
17 °C
21 °C

Irán szerint Észak-Koreának joga volt a rakétaindításra

2009.04.06. 17:38

Észak-Koreának joga volt arra, hogy rakétát indítson, jelentette ki Haszan Gasgavi iráni külügyi szóvivő hétfőn, egy nappal azt követően, hogy a világtól hermetikusan elzárkózó phenjani rezsim saját állítása szerint Föld körüli pályára állított egy távközlési műholdat. "Mindig is úgy tartottuk, hogy a világűr a vonatkozó nemzetközi normához igazodva békés célokra felhasználható" - szögezte le Gasgavi egy teheráni sajtótájékoztatón. "Mint ahogy nekünk jogunk van erre, úgy tartjuk, hogy másoknak is joga van erre" - fogalmazott az iráni szóviő.

Irán nemrégiben szintén rakétát indított és a hordozóeszközzel pályára állított egy kisebb műholdat. Gasgavi cáfolta, hogy a két ország rakétaprogramja összefüggésben állna egymással. Szakértők szerint ugyanis Irán és Észak-Korea közösen munkálkodott az észak-koreai rakéta kilövésén. A dél-koreai védelmi tanulmányok intézetének egyik munkatársa pedig úgy véli: a két ország már 2000 óta együttműködik nagy hatótávolságú rakéták kifejlesztésén. Az iráni külügyi szóvivő leszögezte: az iszlám köztársaság és Észak-Korea rakétaprogramja "elkülönült és független" egymástól.

Phenjan azt igyekszik bizonyítani, hogy a vasárnap indított 6700 kilométeres Taepodong-2-es típusú rakétája csupán műholdak pályára állítására szolgáló hordozóeszköz, nincs katonai vetülete a rakétaprogtramnak, mint ahogy azt több nyugati ország, élükön az Egyesült Államokkal állítja.