Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Egy herceg is indul a román államfőválasztáson

2009.04.09. 16:20

Pénteken jelenti be hivatalosan is Radu Duda herceg indulását a novemberi román államfőválasztásokon. A Hotnews hírportál értesülései szerint a friss államfőjelöltnek Betsy Myers, Barack Obama elnöki kampányának egyik vezetője lesz a kampánytanácsadója, aki egy hete látogatott Romániába a herceg meghívására. A hercegi kampányban a független bukaresti polgármestert megválasztását is sikeresen segítő PR-szakértő is részt vesz.

A politikai életben szinte teljesen ismeretlen Radu Duda bejelentésével Traian Basescu államfőnek már megvan az első ellenfele. Mellette azonban a szociáldemokrata pártelnök, Mircea Geoana indulása is biztosra vehető.

A 49 esztendős Radu Duda egy iasi-i orvoscsaládnak a bukaresti színművészeti akadémián végzett gyermeke. 1996-ben házasodott be a román királyi családba, amikor feleségül vette Margit hercegnőt. 1999-ben kapta meg a Hohenzollern-Veringen hercegi címet. Katonai tanulmányait 2002-ben fejezte be, ma a román hadsereg tartalékos ezredese. 2002 és 2008 között különböző kormányzati tisztségeket töltött be.