Árpád
-2 °C
4 °C

Titkos katonai adatok voltak a lezuhant török gépen

2009.04.10. 16:56

Átadtak az amerikai hatóságoknak négy laptopot, amelyeket a februári amszterdami repülőgép-baleset után találtak meg a szerencsétlenül járt török gépen, közölte pénteken egy holland hatósági illetékes. Holland lapinformációk szerint a számítógépeken az amerikai hadsereg által szerzett katonai adatok voltak, köztük a török légierő egyik légvédelmi radarrendszerével kapcsolatos információk.

Az illetékes haarlemi ügyészség szóvivője az AFP-nek úgy nyilatkozott, hogy a laptopokat a baleset után eltávolították a repülőgépről, és átadták a hágai amerikai nagykövetségnek, ahonnan a baleset után 48 órával visszakerültek a Boeinghez.

A számítógépek egyébként négy Boeing-alkalmazottal kerültek a fedélzetre, akik éppen visszatértek Törökországból egy, az amerikai védelmi minisztérium megbízásából végrehajtott - ám közelebbről meg nem nevezett - küldetésről. Az ügyészségi szóvivő szerint az alkalmazottak számítógépein "bizalmas és kényes" információk voltak, az Egyesült Államok ezért kérte, hogy néhány órára adják át őket.

A török utasszállító repülőgépet február 25-én érte a baleset az Amszterdam melletti Schipol repülőtérnél. A jármű landoláshoz készülődött, amikor nem messze a légikikötőtől a földnek csapódott, és három részre tört, még nem tudni, pontosan miért. A balesetben kilencen haltak meg, köztük a négy Boeing-alkalmazott. A fedélzeten 127 utas és hétfőnyi legénység tartózkodott a baleset pillanatában, közülük negyvenen saját lábukon hagyták el a roncsot.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?