Valter
16 °C
31 °C

Tízezer német pacifista tüntetett a húsvét alkalmából egy katonai gyakorlótér ellen

2009.04.12. 18:34

Tízezer német pacifista követelte húsvét vasárnapján a brandenburgi Freztdorfban, hogy a kormány végleg hagyjon fel a légierő bombázói számára kijelölt lőtér létrehozásával a környéken.

A tüntetők az elvi ellenzésükön felül attól is tartanak, hogy az erős zajok miatt elmenekülnek a vidékről a turisták. A légierő tervei szerint a gyakorlótéren alacsony repülést és bombázást is tanulnának a pilóták.

A pacifisták márciusban már elérték, hogy egy bíróság megtiltotta a Németországban Bombodrom néven emlegetett lőtér használatát, amelyen egyébként négy évtizeden át a Vörös Hadsereg gyakorlatozott, de szóvivőjük úgy véli, hogy még nem arattak végleges győzelmet.

A hagyományos húsvéti békemenetek keretében szombaton már Németország több mint húsz helyszínén volt hasonló megmozdulás. Mindegyiknek megvan a saját közvetlen célkitűzése, de közös fő témának számít az afganisztáni háború, amelyet a németek többsége ellenez.

Az idén e fő témák közé került Barack Obama amerikai elnök előző vasárnap Prágában meghirdetett elképzelése az atomfegyverek nélküli világról.