Zoltán
9 °C
21 °C

Lemondott a szlovák építésügyi miniszter

2009.04.14. 15:56 Módosítva: 2009-04-14 16:00:00

A korrupcióval gyanúsított Marian Janusek szlovák építésügyi és régiófejlesztési miniszter levélben értesítette Robert Fico kormányfőt, hogy lemond tisztségéről.

A koalíciós tanács keddi ülésén vált ismertté, hogy Janusek utódja Igor Stefanov, az építésügyi tárca regionális fejlesztési ügynökségének jelenlegi főigazgatója lesz.

Fico a közbeszerzési hivatalnál és a számvevőszéknél elvégzett vizsgálatok eredménye alapján lemondásra szólította fel a Szlovák Nemzeti Párt által bársonyszékbe ültetett és korrupcióval gyanúsított Marian Januseket. Brano Ondrus, a kormány sajtóosztályának vezetője csütörtökön közölte: ha Janusek keddig nem mond le, a kormányfő kezdeményezni fogja menesztését Ivan Gasparovic államfőnél.

Januseket azzal gyanúsították, hogy az általa vezetett tárca közbeszerzési eljárás nélkül döntött 3,6 milliárd korona (több mint 30 milliárd forint) sorsáról egy négy társaságból álló üzleti csoport javára. Ezek között két olyan társaság is van, amely sajtóinformációk szerint közel áll az SNS-hez és annak elnökéhez, Ján Slotához.