Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

Észak-Korea kiutasította az amerikai szakértőket is

2009.04.15. 19:11 Módosítva: 2009-04-15 19:12:12
Észak-Korea kiutasította azokat az amerikai szakértőket, akik a jongbjoni atomerőmű leszerelésében működtek közre - közölte szerdán a washingtoni külügyminisztérium.

Az amerikai kormány szakértőit, valamint az erőmű leszerelését ellenőrző megfigyelőit Phenjan felszólította, hogy távozzanak az országból - tájékoztatott Robert Wood külügyi szóvivő újságírókat. "Ez visszalépés" - állapította meg, jelezve, hogy az amerikai személyzet az ország elhagyására készül. A szóvivő szerint az amerikai szakértők kiutasítása még jobban elszigeteli Észak-Koreát a külvilágtól. Phenjannak "szembesülnie kell az ilyen döntések következményeivel" - fogalmazott.
Észak-Korea leállított minden együttműködést az ENSZ nukleáris ügyekben illetékes megfigyelőivel is, és az ország mielőbbi elhagyására szólította fel őket - közölte előző nap a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség. Phenjan kedden bejelentette: kivonul a nukleáris programjának felszámolásáról folytatott hatoldalú tárgyalásokról, és újra működésbe hozza azt a nukleáris létesítményét, amely atomfegyverben alkalmazható plutóniumot képes termelni. Így reagált arra, hogy az ENSZ Biztonsága Tanácsa (BT) megrótta hétfőn Észak-Koreát, amiért nagy hatótávolságú rakétát indított másfél héttel ezelőtt.