Henrik, Roland, Örkény
16 °C
30 °C

Gyerekkatonákat tartóztattak le Irakban

2009.04.19. 21:11 Módosítva: 2009-04-19 21:13:02

Négy gyermeket tartóztatott le vasárnap az iraki rendőrség azzal a gyanúval, hogy az al-Kaida szolgálatában álltak, és feladatuk szerint öngyilkos merényletekhez toboroztak további gyermekeket. "A speciális haderők felszámoltak egy, magát Paradicsom Madarainak nevező gyermekhálózatot, amelynek négy, 14 év alatti tagja volt" - részletezte az esetet Abdelamir al-Zaidi tábornok.

A tábornok szerint a csoport valószínűleg onnan kapta a nevét, hogy az iszlám hit szerint ha meghalnak a gyermekek, madárként élnek tovább a paradicsomban. A gyerekeket Kirkuk városától nem messze tartóztatták le, számos más gyanúsítottal egyetemben.

Egy másik, neve elhallgatását kérő iraki tiszt az AFP-nek nyilatkozva úgy vélekedett: a gyerekkatonák alkalmazása az al-Kaida gyengülésének jele. "Ez egy új eljárás, olyanok eljárása, akik vesztésre álnak egy háborúban" - fogalmazott az illetékes. Hozzátette, hogy a szervezet legtöbb vezetőjét megölték már, vagy letartóztatták, ezért meggyengült az egész hálózat infrastruktúrája is.