Berlusconi L'Aquilába vinné a G8-csúcsot

2009.04.23. 15:28 Módosítva: 2009.04.23. 15:28
Szardínia helyett a földrengés sújtotta L'Aquilában szervezné meg a júliusi G8-csúcstalálkozót Silvio Berlusconi. Az olasz kormányfő így segítené a régió újjáépülését. A következő három évben összesen 8 milliárd eurót költenének építkezésre és segélyekre.

Silvio Berlusconi olasz kormányfő csütörtökön felvetette, hogy az eredeti tervekkel ellentétben Szardínia helyett a földrengés sújtotta L'Aquilában tartsák meg a G8-csoport július 8-10. között zajló csúcstalálkozóját.

03

A csoport jelenlegi elnöke Olaszország, A döntéssel Berlusconi hozzá akar járulni a katasztrófa áldozatául esett régió gazdasági talpra állításához, ami egyúttal a szervezők számára is megtakarítással járna. Jelezte, hogy más országokat is fel fog kérni, hogy segítsenek 44 térségbeli műemléképület restaurálásában. Az ANSA olasz hírügynökség szerint a kormányfő úgy véli, hogy a G8-csúcstalálkozó révén a térség „a világ figyelmének középpontjába" kerülhetne.

L'Aquilát április elején rázta meg a 6,3-as erősségű földrengés, amelynek következtében csaknem háromszázan életüket vesztették és közel 58 ezren maradtak fedél nélkül, köztük 34 ezren átmeneti sátortáborban laknak. Berlusconi néhány nappal a természeti csapás után nagy vihart kavart világszerte, amikor azt mondta, hogy jobb lenne ha a bajbajutottak „hétvégi sátorozásként fognák fel" az átmeneti szállást. Néhány nappal ezelőtt azt nyilatkozta, hogy a szállás nélkül maradtak háromnegyede már egy hónapon belül visszaköltözhet otthonába.

A Corriere della Sera olasz napilap közvéleménykutatást végzett, az eredmények alapján az olaszok többsége pozitívan értékelte Berlusconi földrengés utáni munkáját. A megkérdezettek 48 százaléka azt állította, hogy jobban bízik a kormányfőben, mint korábban, 30 százalék pedig azt mondta, hogy véleményük nem változott. Csupán 6 százalék mondta, hogy kevésbé értékelik a kormányfőt, mint tették azt a katasztrófa előtt, 11 százalék pedig továbbra is negatív véleménnyel van Berlusconiról.

Intézkedések a újjáépülés érdekében

Az olasz kormány csütörtökön elfogadott intézkedéscsomagjának értelmében összesen nyolcmilliárd eurót költenek a földrengés sújtotta Abruzzo régió újjáépítésére és a károsultak segélyezésére.

A minisztertanács kihelyezett ülésén úgy döntöttek, hogy őszig mintegy ötezer lakást kell építeni a hajléktalanná vált emberek számára. A tervezett összeg egy részét az Európai Unió válságalapjából és a régióknak szánt európai alapból teremtenék elő - közölte Berlusconi. A kormány a következő három évben 6,5 milliárd eurót fordítana újjáépítésre és másfél milliárdot segélyekre.

Berlusconi tagadta az olasz médiaértesüléseket, amelyek szerint az újjáépítés fedezetét a benzin és a dohányáru jövedéki adójának emelésével akarja előteremteni.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport