Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Bíróság elé állítják Laura Linget Euna Lee-t

2009.04.24. 06:39

Bíróság elé állítják az Észak-Koreában márciusban elfogott két amerikai újságírónőt. A KCNA hivatalos hírügynökség pénteki közlése alapján a világtól hermetikusan elzárt ország nyomozószervei befejezték a két amerikai kihallgatását, és ezt követően döntöttek úgy, hogy bíróság előtt kell felelniük az általuk elkövetett bűncselekményekért, köztük tiltott határátlépésért.

A két újságírónő - kínai-amerikai Laura Ling és a koreai-amerikai Euna Lee - a San Franciscó-i székhelyű, Al Gore volt amerikai alelnök által alapított Current TV-nek a munkatársa. Március 17-én fogták el őket. Phenjan azt állítja, hogy illegálisan hatoltak be Észak-Korea területére, és katonai objektumokat próbáltak meg felderíteni. A dél-koreai sajtó viszont úgy tudja, hogy az újságírók a Tumen folyó kínai oldaláról készítettek filmfelvételeket az észak-koreai határövezetről, s az északi határőrök a határt átlépve, kínai területen vették őrizetbe mindkettőjüket.

Észak-Korea területére külföldi újságírók csak vízummal és hivatalos vezető kíséretében léphetnek. A helyi sajtó már március végén említést tett arról, hogy az észak-koreai hatóságoknak elegendő bizonyítékuk van a vádemeléshez.