Bernát, Felícia
EUR 384,21 Ft
USD 363,43 Ft
7 °C
31 °C

Gauguin vágta le Van Gogh fülét

2009.05.05. 11:22
Érthetetlen, miért nem beszélt az esetről a sértett fél.

A történetírás szerint Van Gogh saját maga vágta le a fülét egy vita után. A hivatalos történetírás szerint a neves holland művész együtt dolgozott Gauguinnal, akire egy vita során borotvával támadt, majd miután az elmenekült, levágta saját fülcimpáját. Egy most publikált tanulmány állítja, máshogy történt az egész.

van-gogh-self portrait with bandaged ear and pipe 1889 XX priavt

A Daily Mail cikke szerint előkerült egy német tudós, aki tízéves kutatással megállapította: valójában Gauguin vágta le a kérdéses fülcimpát. Az ok pedig egy prostituált miatt támadt vita volt.

A két művész 1888 decemberében együtt dolgozott Dél-Franciaországban. Köztudott volt, hogy művészi ellentétek feszültek köztük. Van Gogh megfigyelés alapján festett, míg barátja emlékezetből alkotásban hitt. A megjelent könyv szerint ezen a drámai napon mégsem szakmai kérdéseken vesztek össze, hanem egy prostituálton. A Rachel nevű hölgy miatt egy bordélyház előtt tört ki a vita.

Hans Kaufmann, a hamburgi egyetem tanára így foglalta össze az esetet: "Van Gogh könyörgött, hogy maradjon [Dél-Fanciaországban], miközben Gaugain az irányában lengette a fegyverét. Mindez a rosszhírű ház előtt történt. A bal fül a földre hullott. Nem lehet megmondani, hogy mindez véletlenül, vagy szándékosan történt. A főhős nem nyilatkozott az ügyről. Gaugain eltűnt a helyszínről.

A következő nap kereste fel a rendőrség, és ekkor találta ki a sztorit a saját fülét lemetélő Van Goghról."

Van Gogh ugyanis nem beszélt az esetről, sőt, hét hónappal később mellkason lőtte magát, és meghalt. Ráadásul még ólommérgezése is volt a festékek gőzétől, amiket használt.

Gauguin örökre megtartotta a titkot. A kardot a Rhone habjaiba vetette. Sem a kard, sem a borotva, amit állítólag Van Gogh használt, nem került elő.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Biztosítás