Letette az esküt az új palesztin kormány

2009.05.19. 20:23

Letette a hivatali esküt kedden az új palesztin kormány: ezt továbbra is Szalám Fajjád vezeti, és nem kapott benne helyet a Gázai övezetet kormányzó Hamász radikális iszlám mozgalom. A 23 miniszter közül tízen a Mahmúd Abbász elnök vezette Fatah tagja. Négy nő is tárcát kapott.

Fajjád március 7-én mondott le, de április 1-én bejelentette, hogy hivatalában marad az egyiptomi közvetítés mellett zajló Fatah-Hamász békítési tárgyalások kimenetelére várva. A tárgyalások legutóbbi, hétfői fordulója után azonban a felek elnapolták a következő találkozót júliusig.

A Gázai övezetet ellenőrzése alatt tartó iszlamista Hamász, amely 2007 júniusában eltávolította a terület irányításából a Palesztin Hatóságot és saját, nemzetközi elismertség nélküli kormánya van, máris közölte, hogy nem ismeri el a kabinetet. Favzi Barhum Hamász-szóvivő azzal vádolta Abbászt, hogy elszabotálja a palesztinközi párbeszédet. "Ez a kormány törvénytelen és nem ismerjük el" - írta közleményében.

A 2006-os választások után a Hamász többségbe került a palesztin parlamentben. Az iszlamista szervezet azzal érvel, hogy az a kormány, amely nem nyeri el a parlament támogatását, megfosztja magát legitimitásától.

Fajjád 2007 júniusában alakította meg első kormányát, miután Abbász a gázai puccsot követően leváltotta a Hamász-vezette kabinetet. A kormányfő marad egyúttal a pénzügyminiszter, és megtartotta tárcáját az eddigi külügyminiszter Rijád al-Malki is. A belügyminiszter, s a biztonsági erők főnöke Száid Abu Ali, Rámalláh jelenlegi kormányzó lett, ő Abdelrazak al-Jahját váltotta fel.  • Tippek
  • Bankszámla