Cecília
7 °C
12 °C
Index - In English In English Eng

Egyiptom az orosz foglyok ügyének rendezését ígéri

2009.05.31. 15:19 Módosítva: 2009.05.31. 15:19

Az egyiptomi hatóságok ígérik, hogy az ott néhány napja fogva tartott orosz állampolgárok ügyét egy-két napon belül rendezik, közölte a kairói orosz nagykövetség vasárnap az Interfax hírügynökség kérdésére.

Egyiptomban május 27-én 34 orosz állampolgárt, többségükben csecseneket és ingusokat, valamint 116 további külföldit - üzbégeket, tádzsikokat, kazahokat, franciákat, briteket és dánokat - vettek őrizetbe. Ezt eleinte semmivel nem indokolták, majd később az útlevelek és vízumok ellenőrzésére hivatkoztak. A követség úgy tudja, hogy akinél mindent rendben találnak, az visszatérhet ügyei intézéséhez Egyiptomban, akivel szemben kifogás merül fel, azt kiutasítják.

Az őrizetbe vételek ellen tiltakozott Ramzan Kadirov csecsenföldi elnök, s nagy volt a felháborodás a moszkvai csecsen diaszpórában is.

Az őrizetbe vétel óta már több orosz állampolgárt szabadon bocsátottak: így szombaton szabadlábra helyezték a kairói Al-Azhar iszlám egyetem 8 hallgatóját, és vasárnap az egyetem hallgatói egy újabb diák, egy lány szabadulásáról számoltak be. Ezzel már csak 20-22 orosz állampolgár van fogságban.

Az orosz lapok hétvégi számaikban közölt kommentárjaikban csupán találgatni próbálták a történtek okát. Úgy vélték, a külföldiek begyűjtése összefüggésben állhat Barack Obama amerikai elnök június 4-re tervezett egyiptomi látogatásával. Obama a tervek szerint a Kairói Egyetemen beszédet mond, amellyel az iszlám világhoz fordul.