Lenke
17 °C
30 °C
Index - In English In English Eng

Pakisztánban a falusiak elűzik a tálibokat

2009.06.07. 15:48

Északnyugat-Pakisztánban falusiak százai fogtak össze, és milíciákba tömörülve szombaton megtámadták a tálibok erődítményeit. Tíznél több tálibot megöltek, bosszúból egy előző nap végrehajtott öngyilkos mecsetrobbantás miatt.

Felső-Dir körzetéből, a legfrissebb adatok szerint 49 ember halálát követelő pénteki merénylet színhelyéről körülbelül 400 ember indított támadást öt falu ellen a közeli Dhok Darra körzetben. Az öt falu közül hármat elfoglaltak szombat óta, és vasárnap még küzdöttek azért, hogy a másik kettőből is kiszorítsák a tálibokat. A támadók leromboltak húsz házat, amelyek gyanújuk szerint táliboknak nyújtottak menedéket.

Az iszlámábádi kormány arra ösztönzi a helybélieket, hogy hozzanak létre milíciákat (laskarokat) a tálib harcosok elűzésére. Megfigyelők szerint a szombati támadás azt jelzi, hogy a hangulat a tálibok ellen fordul a térségben, miután az utóbbi időben egyre szaporodnak az öngyilkos merényletek, a hadsereg pedig tálibellenes offenzívát indított a Szvat-völgyben és Buner körzetében. A hadműveletben a hadsereg adatai szerint eddig több mint 1300 felkelő és 105 katona vesztette életét.