Elítélte az iráni rezsimet egy helyi vallási vezető

2009.07.14. 17:53

Vallási rendeletben, fatvában bélyegezte meg Irán vezetőit Hoszein Ali Montazeri nagyajatollah.

Irán egyik legmagasabb rangú vallási vezetője, a reformgondolkodású Montazeri "jogbitorlónak" és "törvényszegőnek" minősítette az ország irányítóit amiatt, ahogyan az utóbbi hetekben a tüntetőkkel bántak. Az egy hónappal ezelőtt tartott, vitatott kimenetelű elnökválasztás óta ez a legszigorúbb hangvételű bírálat, amely vallási személyiség részéről hangzott el nyilvánosan.

"Egy politikai rendszer, amely az erőszakon, az elnyomáson, az emberek szavazatainak megváltoztatásán, gyilkosságokon alapul..., sztálinista és középkori kínzási módszereket használ..., az megvetendő és illegitim" - fejtette ki Montazeri egy volt tanítványának kérdéseire adott írásos válaszában. A nagyajatollah szerint a közelmúltbeli letartóztatások és tüntetők lelövése azt bizonyítják, hogy Irán vezetői nem alkalmasak a muzulmán közösség irányítására.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Bankszámla