Zsófia
16 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Moszkva megbünteti a Grúziát felfegyverző cégeket

2009.07.24. 18:43 Módosítva: 2009.07.24. 18:47

Az orosz vezetés szankciókkal fogja sújtani a Grúziának fegyvert eladó vállalatokat, közölte pénteken Oroszország NATO-nagykövete. Az erről szóló orosz elnöki rendelet nem ismer kivételt, mondta Dmitrij Rogozin.

Miheil Szaakasvili grúz államfő korábban, a Joe Biden amerikai alelnök grúziai látogatásához időzített lapinterjúkban közölte, hogy országa légvédelmi és harckocsi-elhárító eszközöket szeretne kapni az Egyesült Államoktól. A fegyverekre egy esetleges orosz támadás miatt van szüksége Grúziának, mondta Szaakasvili. A 2008. augusztusi orosz-grúz háború során a grúz fegyverkészlet nagy része megsemmisült.

Dmitrij Rogozin egy moszkvai rádióállomásnak adott nyilatkozatában hangsúlyozta: amennyiben bebizonyosodik egy cégről, hogy fegyverhez juttatta Grúziát, az elnöki rendelet hatálya alá esik, függetlenül attól, hogy "az Északi-sarkon vagy éppen Amerikában van a székhelye."

Csütörtökön Philip Crowley washingtoni külügyi szóvivő jelezte, hogy az Egyesült Államok nem zárja ki Grúzia újrafelfegyverzését. Moszkvában viszont Grigorij Karaszin külügyminiszter-helyettes leszögezte: Oroszország konkrét lépéseket tesz, hogy megakadályozza Grúzia ismételt felfegyverzését.