Sándor, Ede
-4 °C
-1 °C

Roma polgárőrséget akarnak Szlovákiában

2009.08.13. 20:22 Módosítva: 2009-08-13 20:29:06

Önkéntes roma polgárőrségek létrehozását tervezik a roma civil szervezetek és politikai pártok Szlovákiában, jelentették be csütörtökön Pozsonyban miután a romák képviselői megbeszélést folytattak Dusan Caplovic kisebbségügyi kormányfő-helyettessel és Ján Packa országos rendőrfőkapitánnyal.

Az állami hatóságokkal együttműködő polgárőrségek a többnyire romák lakta településeken felügyelnék a közrendet, figyelemmel kísérnék, hogy az iskolaköteles gyerekek nem csavarognak-e az utcákon, és lehetőségeik szerint akadályoznák az uzsora terjedését a romák között.

"Ha azt látnánk, hogy a romák nem törődnek gyermekeikkel, feljelentést tennénk ellenük" - mondta újságíróknak Ladislav Richter, a roma civil szervezetek tanácsának elnöke. Richter szerint a 100-150 helyen működő polgárőrségeket legalább középiskolai végzettségű és büntetlen előéletű romák alkotnák. A tanács szerint Szlovákiában mintegy 630 roma település és több mint kétszáz város melletti roma gettó van, ahol mintegy 180 ezer ember lakik többnyire méltatlan körülmények között.

A szlovák sajtó azt állítja: az érintett településeken országszerte nagyon feszült a romák és a többségi lakosság viszonya. A hatóságok ezt a helyzetet fokozott rendőri jelenléttel kívánják orvosolni.