Álmos
1 °C
9 °C
Index - In English In English Eng

Elhagyta Mianmart a hét évre ítélt amerikai férfi

2009.08.16. 15:57

A mianmari hatóságok vasárnap átadták az Egyesült Államok konzuli képviselőinek John Yettaw-t, azt az amerikai férfit, aki a biztonsági ellenőrzést kijátszva úszva jutott be Aung Szan Szú Kji mianmari ellenzéki politikus tóparti házába, és ezzel ürügyet szolgáltatott az ellenzéki vezető elleni újabb perre. Yettaw a szabadulását elérő Jim Webb demokrata szenátor társaságában már a szomszédos Thaiföld fővárosába, Bangkokba érkezett.

John Yettaw-t a héten egy mianmari bíróság hétévi szabadságvesztésre ítélte, amit négy év kényszermunkával súlyosbítottak. Az ügyben a Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kjit háromévi szabadságvesztéssel sújtották, de a katonai kormányzat utasítására a bíróság a büntetést másfél év házi őrizetre változtatta. Az elmúlt tizenkilenc évből több mint tizenhármat házi őrizetben töltő ellenzéki politikust azzal vádolták, hogy megszegte ennek az intézkedésnek a szabályait a rejtélyes ügyben.

Webb szombaton tárgyalt a junta elnökével, Than Sve tábornokkal is, aki most érte el először, hogy magas rangú amerikai politikus szóba álljon vele. A demokrata párti szenátornak Yettaw elengedése mellett azt is sikerült elérnie a mianmari hatóságoknál, hogy szombaton találkozhasson az ellenzéki politikussal. Aung Szan Szú Kjit lakásáról vitték a kormány vendégházába, ahol negyven percet tárgyalhatott az amerikai látogatóval. Webb vasárnap tagadta, hogy kéréseinek teljesítéséért bármit felajánlott volna a mianmari vezetésnek cserébe.