Emma
9 °C
26 °C

Moszkva kiutasított két cseh diplomatát

2009.08.18. 16:11 Módosítva: 2009-08-18 16:16:19

Moszkva két cseh diplomatát felszólított Oroszország elhagyására, közölte kedden az Interfax hírügynökség egy meg nem nevezett orosz illetékesre hivatkozva. Egy cseh hírportál hétfői jelentése szerint Prága kiutasított két orosz diplomatát, mert a cseh elhárítás olyan értesülésekhez jutott, hogy mindkét diplomata az orosz titkosszolgálatok ügynöke.

Az Interfaxnak nyilatkozó orosz illetékes barátságtalannak nevezte a cseh lépést, amire válaszolniuk kellett. Egyben meglepőnek találta, hogy az orosz diplomaták kiutasításáról szóló értesülések napvilágra kerültek, mivel éppen a cseh fél javasolta, hogy az ügyet kezeljék diszkréten.

Az iDnes hétfői jelentésében azt írta: az egyik kiutasított diplomata az orosz katonai attasé helyettese. A másik kiutasított diplomata éppen szabadságon van, és a cseh hatóságok azt tanácsolták neki, hogy ne térjen vissza Prágába. Az iDnes ismeretei szerint Oroszország prágai nagykövetségén, illetve Brnóban és Karlovy Varyban a konzulátuson mintegy 200 orosz állampolgár dolgozik. A cseh titkosszolgálatok szerint mintegy kétharmaduk elsősorban információszerzéssel foglalkozik.