Meghalt Ted Kennedy amerikai szenátor

2009.08.26. 08:10

77 éves korában meghalt Edward Kennedy, közölte az amerikai szenátor családja szerdán. A politikusnál tavaly diagnosztizáltak rosszindulatú agytumort, meg is műtötték, de állapota nem javult lényegesen. Barack Obama beiktatási ebédjén el is ájult a megrendült egészségű idős férfi.

Edward Kennedy két héttel élte túl nővérét, Eunice Kennedy Shrivert - a speciális olimpiai játékok életre hívóját -, aki augusztus 11-én, 88 éves korában hunyt el.

Ted Kennedy 1972-ben Indira Gandhi társaságában
Ted Kennedy 1972-ben Indira Gandhi társaságában

A merényletben megölt John F. Kennedy elnök öccse Massachusetts demokrata szenátora volt. Testvére elnökké választásakor, 1962-ben került be a szenátusba és hétszer választották újra. Testvérei - az 1963-ban megölt John F. Kennedy, és az 1968-ban lelőtt Robert Kennedy - halála után ő lett a Kennedy klán feje.

Edward Kennedy a Kennedy dinasztia egyetlen politikai képviselőjeként elnöki terveket dédelgetett, de jelöltségét egy autóbaleset lehetetlenítette el: 1969-ben a massachusettsi Chappaquiddick szigetén ittasan vezetett, autójával lesodródott egy hídról, és a vízbe zuhant. Neki sikerült partra úsznia, a jármű hölgyutasa azonban vízbe fulladt. Az akkor 30 éves szenátor csak egy nappal később jelentette a balesetet sokkos állapota miatt.

A Demokrata Párt baloldali szárnyához tartozó Kennedy számos szociális jellegű, oktatási, egészségügyi és emberjogi kérdésben hallatta a hangját. Több száz kulcsfontosságú törvény megalkotásához járult hozzá. Ted Kennedy az utóbbi időben az egészségügyi reformmal foglalkozott behatóbban.

2003-ban bírálta az Egyesült Államok Irak elleni invázióját, George W. Bush elnököt azzal vádolta, hogy szándékosan eltúlozta az iraki fenyegetést a háború igazolására.

Egyike volt Barack Obama elnök legkorábbi támogatóinak, vezető szerepet játszott a szenátusban Obama támogatói bázisának erősítésében.

A Massachusetts államban érvényes törvények értelmében a kormányzó nem nevez ki átmeneti szenátort Kennedy helyére, hanem legkorábban 145, legkésőbb 160 napon belül külön választást tartanak az új szenátor személyére.

Lesújtotta Obamát Edward Kennedy halála

Mélyen lesújtotta Barack Obamát Edward Kennedy szenátor halála, akit az amerikai elnök kiváló vezetőnek és korunk legnagyszerűbb amerikai szenátorának nevezett. Obama szerdán kiadott közleményében méltatta a helyi idő szerint előző este elhunyt Kennedy szenátor munkásságát. "Öt évtizeden keresztül az ő nevéhez fűződött lényegében minden olyan jelentősebb törvény, amely az amerikaiak egészségügyi, oktatási és emberjogi helyzetének elősegítését célozta. Halálával az amerikai történelem egy fontos fejezete ért véget" - mondta Obama, egyúttal köszönetét fejezte ki Kennedynek bölcs tanácsaiért és az elnökválasztási küzdelemhez nyújtott támogatásáért.

"Szerette a hazáját, és szolgálatának szentelte egész életét" - állt a család rövid közleményében. A Kennedy család úgy fogalmazott, hogy Ted Kennedy hite, optimizmusa és kitartása örökké a szívükben fog élni.

Gordon Brown brit kormányfő azt mondta, hogy Edward Kennedyt nemcsak Amerikában, hanem valamennyi kontinensen gyászolni fogják, hiszen világszerte a "szenátorok szenátoraként" tisztelték. A Londonban tartózkodó Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök is közleményben méltatta az elhunyt politikust, akit "nagyszerű amerikai hazafinak és Izrael kiváló barátjának" nevezett.  • Hírek
  • Hírek