Sára, Márió
2 °C
6 °C

Nem tüntethettek Moszkvában a gyülekezési szabadságért

2009.08.31. 20:03 Módosítva: 2009-08-31 21:07:50

Legalább harminc embert, köztük több ellenzéki vezetőt állított elő a rendőrség Moszkvában hétfőn, mert részt vettek egy nem engedélyezett tüntetésen, amelyen a gyülekezési szabadságért akartak demonstrálni.

A rendőrök és a belügyminisztérium kommandósai már a megmozdulás kitűzött időpontja előtt két órával megjelentek a kijelölt helyszínen, és rácsokkal zárták le a Triumfalnaja téret. A rendőrök többször is távozásra szólították fel a lassan gyülekező tüntetőket, akik erre semmilyen módon nem reagáltak, ezért közülük többet előállítottak. Köztük volt Eduard Limonov, a betiltott nemzeti bolsevista párt vezetője, a Másik Oroszország elnevezésű ellenzéki koalíció egyik társelnöke, valamint Lev Ponomarjov, Az emberi jogokért jogvédő szervezet elnöke is.

Az ellenzék hasonló megmozdulásokat tervez október 31-re és december 31-re is, az alkotmány 21. cikkelyének védelmében, amely kimondja, hogy Oroszország állampolgárainak joguk van a békés és fegyvertelen gyülekezéshez, a gyűlésekhez, felvonulásokhoz és egyéb hasonló megmozdulásokhoz. Oroszországban a tervezett megmozdulásokat engedélyeztetni kell a helyi hatóságokná0.

Moszkvában a fővárosi önkormányzatnál, és az engedély pontosan rögzíti a megmozdulás időpontját, helyszínét és a résztvevők létszámát. Minden esetben nagy létszámú rendőrség vonul ki, s akkor is előfordulhatnak előállítások, ha a megmozdulás résztvevői megsértik az engedélyben foglaltakat, például többen vannak az előzőleg megadott számnál. Ez utóbbi azonban ritka, az ellenzék nem vonz tömegeket Oroszországban.